Ibadah

Tips Mudah Khatam Al-Quran Di Bulan Ramadan

Oleh Anas  •  26 Apr 2017  •  3 min baca

Firman Allah SWT (maksud):

“Bulan Ramadan yang diturunkan padanya al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan keterangan daripada petunjuk dan pembeza.”

Begitulah mulianya Ramadhan. Bulan turunnya Al-Quran. Satu bulan cukup indah untuk kita menambah rasa cinta kepada Al-Quran. Maka, pada bulan Ramadhan, suara bacaan Al-Quran lebih banyak didengari.

Sambil memungut pahala berlipat kali ganda, kefahaman dan harapan agar Al-Quran terus menjadi sahabat walaupun selepas Ramadhan dipupuk sebagai satu azam. Jika anda berniat untuk khatam Al-Quran di bulan Ramadhan, berikut adalah cara-caranya:

#1 – Niat

Apa jua yang anda lakukan mesti dimulakan dengan niat. Amalan hanya boleh diterima jika ia disertai niat. Daripada Amirul Mukminin Abu Hafs Umar bin al-Khattab r.a., aku mendengar Nabi s.a.w bersabda:

“Sesungguhnya semua amalan perbuatan adalah dinilai mengikut niat. Setiap orang dinilai dengan niatnya, sesiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya maka hijrahnya dinilai mengikut niatnya menuju kepada Allah dan RasulNya. Sesiapa yang berhijrah untuk mendapatkan dunia atau wanita untuk dikahwininya maka hijrahnya akan dinilai mengikut tujuan itu.”(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

#2 – Buat Perancangan

Sebelum datangnya Ramadan, buat perancangan bacaan Al-Quran anda. Senaskhah Al-Quran mempunyai kira-kira 600 muka surat. Bahagikan jumlah muka surat dengan jumlah hari berpuasa.

Anda akan mendapat jumlah minimum muka surat yang anda perlu baca dalam sehari. Kemudian, bahagikan pula jumlah muka surat dalam sehari mengikut pembahagian masa anda.

#3 – Dapatkan Al-Quran Mini

Pada masa kini, ada pelbagai saiz Al-Quran boleh didapati di pasaran. Memandangkan anda akan membaca Al-Quran lebih kerap, Al-Quran bersaiz mini lebih sesuai untuk anda. Al-Quran mini memudahkan anda membaca Al-Quran hampir setiap masa dan di mana-mana sahaja.

Selain itu, terdapat banyak aplikasi Al-Quran yang boleh dimasukkan ke dalam telefon pintar ada. Ia membantu melancarkan lagi aktiviti pembacaan Al-Quran anda.

#4 – Gunakan Masa Terluang Sebaiknya


Masa terbaik untuk anda membaca Al-Quran adalah selepas setiap solat lima waktu. Anda juga boleh membaca Al-Quran pada waktu-waktu lain selepas itu sekiranya anda mempunyai masa.

Jika anda tidak boleh membaca Al-Quran, contohnya kerana anda sedang datang haid, gunakan ruang ini untuk mendengar bacaan Al-Quran. Anda juga boleh membaca tafsir bagi menambahkan lagi kefahaman anda terhadap isi kandungan Al-Quran.

#5 – Istiqamah

Rasa malas, letih dan sebagainya pasti akan muncul. Kuatkan semangat untuk melawan semua perasaan negatif. Sasaran anda adalah menanam rasa cinta kepada Al-Quran. Pada peringkat awal, kecekalan atau konsisten adalah prinsip yang diperlukan.

Berdoalah kepada Allah agar diberi kekuatan membaca Al-Quran. Selepas itu, anda akan melakukannya seperti rutin, menghilangkan rasa terpaksa yang sebelum ini anda lalui. Daripada Abu Umamah al-Bahili r.a., Nabi s.a.w bersabda:

“Bacalah al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat memberi syafaat kepada golongannya.”(Riwayat Muslim)


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Anas

Anas

Seorang penulis yang suka bereksperimentasi dengan pelbagai bidang dalam penulisan. Pernah menulis buku kanak-kanak dan juga majalah.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami