Ibadah

Ketahui Hadis Sahih Rasulullah SAW Berkaitan Dengan Solat Berjemaaah

Oleh Anas  •  17 Nov 2016  •  3 min baca

Solat berjemaah adalah solat yang dilakukan secara beramai-ramai dalam satu tempat bersama dengan seorang imam. Solat berjemaah boleh dilakukan sekurang-kurangnya dua orang di mana seorang sebagai imam dan seorang lagi sebagai makmum.

Hukum mengerjakan solat berjemaah ialah fardu kifayah bagi solat lima waktu. Manakala hukum berjemaah bagi solat Jumaat adalah wajib.

Ganjaran Bagi Mereka Yang Solat Berjemaah

Allah s.w.t telah menyediakan ganjaran bagi mereka yang mengerjakan solat secara berjemaah. Ia telah disebut oleh Rasulullah s.a.w dalam beberapa hadisnya. Antaranya adalah seperti berikut:

Daripada Ibn Umar r.a, Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud;

“Solat berjemaah lebih afdal daripada solat bersendirian sebanyak dua puluh tujuh darjat.”

Riwayat al-Bukhari dan Muslim

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud :
Rasulullah s.a.w bersabda;

“Solat seseorang yang dikerjakan secara berjemaah, pahalanya melebihi solat yang dikerjakan secara sendirian di rumah atau di pasar dengan perbezaan pahala sebanyak 25 darjat. Yang demikian itu boleh diraih jika dia berwuduk dengan sempurna, lalu keluar menuju ke masjid yang tujuannya hanya untuk mengerjakan solat. Tidaklah dia melangkahkan kakinya (ketika menuju ke masjid), melainkan darjatnya akan ditingkatkan dan dosanya akan diampunkan. Jika dia telah mengerjakan solat, para malaikat akan tetap berselawat kepadanya selama mana dia masih berada di tempat solatnya dan belum berhadas. Para malaikat berucap: “Ya Allah, limpahkanlah rahmat dan keampunan kepadanya. Ya Allah, kasihanilah dia.” Dan dia dianggap mengerjakan solat selama kamu menunggu untuk mengerjakan solat.”

Riwayat al-Bukhari

Galakan Menunaikan Solat Subuh Secara Berjemaah

Rasulullah s.a.w juga secara khususnya menyebut kelebihan menunaikan solat berjemaah pada waktu Subuh.

Muslim meriwayatkan daripada Jundub bin Sufyan r.a., beliau berkata;

“Rasulullah s.a.w bersabda: “Sesiapa yang mengerjakan solat solat Subuh (berjemaah), dia berada dalam lindungan Allah. Perhatikanlah, wahai anak Adam, berusahalah jangan sampai Allah mencabut perlindunganNya daripadamu akibat suatu kesalahan yang kau lakukan.“

Riwayat Muslim

Mengambil Kira Keperluan Makmum

Solat berjemaah bukanlah untuk menyusahkan umat Islam. Malah di dalamnya ada hubungan kemasyarakatan yang amat baik.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud;

“Apabila salah seorang daripada kamu menjadi imam maka hendaklah diringkaskan solatnya kerana di antara mereka (makmum) itu adalah yang tua, kecil, lemah, dan mempunyai berbagai hajat lain. Apabila seseorang di antara kamu solat seorang diri maka bolehlah dia memanjangkan sembahyangnya semahu-mahunya.”

Makmum Asbuk

Bagi makmum yang tidak sempat membaca al-Fatihah beserta imam pada rakaat pertama disebut sebagai makmum masbuk.

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud;

“Apabila seseorang kamu datang bersolat sewaktu kami sujud, maka hendaklah kamu sujud, dan janganlah kamu hitung rakaat itu satu rakaat, dan sesiapa yang mendapat satu rukuk berserta imam maka ia telah mendapat satu rakaat.”

Jika makmum takbir sebelum imam rukuk, hendaklah makmum tersebut terus membaca al-Fatihah seberapa yang dapat. Jika imam rukuk sebelum dia sempat membaca al-Fatihah, maka makmum tersebut hendaklah terus rukuk mengikut imamnya.

Dalam hal makmum datang ketika imam sedang rukuk, maka makmum tersebut mestilah terus rukuk beserta tumakninah. Rakaat itu juga dikira.


Kongsikan Artikel Ini

Nabi Muhammad s.a.w berpesan, “sampaikanlah dariku walau satu ayat” dan “setiap kebaikan adalah sedekah.” Apabila anda kongsikan artikel ini, ia juga adalah sebahagian dari dakwah dan sedekah. Insyallah lebih ramai yang akan mendapat manafaat.

Anas

Anas

Seorang penulis yang suka bereksperimentasi dengan pelbagai bidang dalam penulisan. Pernah menulis buku kanak-kanak dan juga majalah.

Kempen Dakwah Digital

Boleh Sumbangkan RM50 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Langgan Siri Tazkirah

Dapatkan siri informasi islamik yang ringan dan santai terus kepada emel anda setiap minggu dengan mengisi emel anda di bawah.

Ikuti Kami