Kadang-kadang, perancangan manusia dan perancangan Allah selari. Ada masa kita memilih untuk pergi ke suatu tempat, maka Allah mengizinkan kita untuk ke tempat tersebut. Ada masa kita ingin belajar di universiti tertentu, dan Allah membenarkan.

Namun ada perancangan kita yang kadang-kadang tidak selari dengan perancangan Allah. Kadang-kadang kita memperoleh kerja yang baik, dan ingin kekal dengan kerja tersebut selama 10 tahun, tetapi Allah mentakdirkan kita dibuang kerja selepas 6 bulan. Namun itu tidak bermakna kita tidak perlu merancang.

Melainkan (hendaklah disertakan dengan berkata): “Insya Allah”. Dan ingatlah serta sebutlah akan Tuhanmu jika engkau lupa; dan katakanlah: “Mudah-mudahan Tuhanku memimpinku ke jalan petunjuk yang lebih dekat dan lebih terang dari ini”(Al-Kahfi:24)

Firman Allah ini mengajar kita supaya positif dan optimistik dengan masa depan. Apa pun yang terjadi, kita mesti berusaha, kita mesti mencuba, kita mesti merancang, tetapi harus kita ingat di akhirnya Allah lah yang akan menentukan yang terbaik untuk kita.

Boleh Sumbangkan RM10 Untuk Dakwah?

Bantu kami untuk mengerakkan platform dakwah digital ini dengan menerbitkan konten-konten Islamik yang mampu menyentuh jiwa insan lain agar berubah menjadi lebih baik.

Keterangan Lanjut

Tentang Tim Tazkirah

Tim Tazkirah

Tazkirah.net merupakan wadah untuk komuniti Islam saling berkongsi ilmu pengetahuan, pandangan dan pengalaman mereka sebagai satu peringatan untuk menjadi muslim yang lebih baik.